Bouworde
Deel 1: Bouworde In België of telebouworde
Mensen die enthousiast willen werken vinden elkaar, ook om zich te zetten voor projecten gerelateerd aan jongeren.
Het eerste project was de vzw ’t Klokje ten bate van jongeren in crisissituatie. Het behelsde vooral bouw- en elektriciteitswerken. Nadien leerden we Tiegem (het St.-Arnolduspark) kennen, een mijlpaal voor de beweging. We staken het Bronnenhuis en alle brugjes in een nieuw kleedje. Maar het bleef hier gelukkig niet bij.
Zo ontdekten we projecten als het vluchthuis en de OLV-parochiezaal in Roeselare, de Sint-Vincentiusbeweging te Beveren en de Bremstruik. Nu onlangs nog het bureau voor de ‘mensen van de weg’ in Oostakker - Lourdes.
Bij wijze van info willen wij jullie één project wat in de verf zetten: het project St.-Michielsbeweging te Kortrijk en nu in Brugge.
Dankzij de vrijwilligersdagen van het VTI – mede voorbereid en zeker opgevolgd door KTIW – werd gedurende drie jaren heel wat werk verricht.
Het gebouw in Kortrijk
De opdracht die we kregen was de vernieuwing van de verwarming. De installatie bestond uit twee oude verwarmingsketels (de eerste uit 1968 en de tweede uit 1971). Beiden werkten op stookolie. De circulatie van het water gebeurde via stalen leidingen naar gietijzeren verwarmingselementen. Er was geen sprake van compartimentering waardoor het gebouw continu en volledig werd verwarmd. De toename van de energieprijzen maakte het opwarmen onbetaalbaar!
Met ons werk werd de kostprijs om 2 verdiepingen te verwarmen drastisch minder dan louter de benedenverdieping met de oude installatie. Een verrassend resultaat!
Onderstaande foto’s tonen aan dat de installatie inderdaad aan vernieuwing toe was.
Hoe verliep zo’n dag?
Elke week trokken we met een klas uit het vijfde jaar met een busje naar Kortrijk. Daar er ook veel gereedschap nodig was, gebruikten de KTIW-vrijwilligers ook hun eigen wagen. Zij en mensen van de St-Michielbeweging zorgden voor de nodige ondersteuning en opvolging.
Zo stond bij elke aankomst een zuster klaar om de leerlingen een keuze te laten maken tussen 1 of 2 belegde broodjes die gratis werden aangeboden. Er volgde een bezinnend moment rond vrijwilligerswerk van 1 uur door EH Clinquart en nadien werd er gewerkt: zo’n 4 uren in totaal.
Over de middag werden de broodjes opgegeten in de ontmoetingsruimte. De zelfgemaakte soep was steeds een topper. En er was een pooltafel, een biljart, een voetbaltafel en een vogelpik aanwezig om wat te ontspannen, wat eveneens geapprecieerd werd. Het werk hervatte om +/- 13.00u. Om 16.00u. terug naar school.
Dit project werd bekroond met een award van de Vlaamse Gemeenshap.
Deel 2: Bouworde in Polen
In 1998 besloot KTIW om mee te helpen bouwen aan de heropbouw van een bezinnings- en opvangcentrum te Janice. Onder impuls van ervaren leden werden meerdere projecten gestart: de bouw van een kapel, de renovatie van drie verdiepingen, het bouwen van een sanitair blok en een kampheem - een noodzaak voor tenten-en paardenkampen.
De verbouwing van een Poverellokeuken tot een educatief lokaal en studio en de bouw van een ontspanningslokaal in houtskelet zijn de laatste loodjes die het project moeten afronden, een project waarmee KTIW reeds 27 jaar bezig is!
Het toekomstig ontspanningslokaal
Gieten van de betonplaat voor het nieuwe ontspanningslokaal in Janice (Polen)
Het ontspanningslokaal in wording.
Een droom van Guy Eliat, medestichter van Janice die Pierre had leren kennen, werd zo verwezenlijkt. Met de komst van ervaren werklui zoals Fabio Brunello, Lucien Kimpe, Jean Pierre Debruyn, Gabriël Bostoen, Andy Ameele, Filip Verbrugghe, Freddy Vandekerkhove, Dunia Vierstraete, Juliska Bucsan, Marleen Platteuw en Kurt Soenens konden we alle technische werken aan.
De beslissende duw werd niettemin door Anthony Vandeginste gegeven. Als vrijwilliger trok hij in 2004-2005 voor 1 jaar naar Janice waardoor de eerste projectbouwkampen met leerlingen uit het VTI Roeselare en later VTI Torhout konden opgestart worden. Met groot succes!
Dit project kreeg de steun van de Provincie West-Vlaanderen.
Alles valt en staat met onze vrijwilligers voor wie een monument werd ontworpen!
Een bouwkamp duurt 1 à 2 weken. Er worden uitstappen georganiseerd op geregelde tijdstippen zoals een bezoek aan Auschwitz-Birkenau, de zoutmijnen in Wieliczka en de steden Krakow, Wroclaw.
Maar de streek waar wij vertoeven loont ook de moeite. We vertoeven immers bij het Karkonosze gebergte waar mooie wandelingen mogelijk zijn. Karpacz met de Śnieżka en Szklarska Poręba zijn trekpleisters.
Het nieuw KTIW-lokaal
Het nieuwe project: een nieuw KTIW-lokaal: een project om de eigen werking mogelijk te maken ten dienste van eigen leden en van mensen en groepen die om hulp vragen.
Sinds juli 2024 zijn de werken gestart voor de renovatie en nieuwbouw van een nieuw KTIW-lokaal in de Arme-Klarenstraat. Het KTIW-lokaal maakt naast de Kerit en de Bremstruik deel uit van een oord van diaconie!
De werken zijn begonnen in juli 2024 na twee jaren administratieve perikelen.
Onze groepen
De ASPI-KTIW groep opgestart in 1988-1989, is voor leden boven tussen de 13 en 16 jaar.
Zij trekken op tentenkamp naar Polen (Janice).
Oprichters: Benny Demeestere en Pierre Clinquart.
De KTIW-groep, in 1986-1987 opgestart door Pierre Clinquart en Francky Debusschere, richt zich tot leden boven de 16 jaar.
De KTIW oud-ledenbrug wil een antwoord zijn op de vraag van oud-leden die zich - tijdens en na hun hogere studies- verder willen inzetten voor de beweging.
Deze groep werd opgestart in 1990-1991 door Filip Samoy en Pierre Clinquart en focust zich op +19.
Je eigen kinderen enthousiast horen spreken over KTIW laat je niet onberoerd ... en waarom zou je ook niet de stap durven wagen ... ? Worden meerdere ouders door die gedachte geprikkeld dan ontstaat er een nieuwe groep waarvan Frans Raman en Marleen Platteeuw in 1998 het startschot gaven, met steun van Fons Vermandel en Julisca Bucsan.